PREKYBININKAI KVIEČIAMI RUOŠTIS ATSAKINGAI

 

ūkstančius lankytojų kasmet pritraukianti mugė per sostinės senamiestį nusidrieks kovo 6–8 dienomis. Artėjant jai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) maisto tvarkytojams primena apie pagrindinius reikalavimus ir ragina imtis papildomų prevencinių veiksmų, saugantis virusų plitimo.

 

Privaloma turėti pakankamai priemonių higienai palaikyti

 

Viena efektyviausių prevencijos priemonių nuo įvairių virusų ir bakterijų – tinkama rankų higiena, todėl, esant padidėjusiai ligų plitimo rizikai, maitinimo paslaugas mugėje teikiantys asmenys turėtų sudaryti sąlygas lankytojams nusiplauti rankas muilu ar dezinfekuoti jas specialiomis dezinfekcinėmis priemonėmis.

 

Pakankamai priemonių asmens higienai palaikyti (t. y. drėgnų vienkartinių dezinfekcinių servetėlių, popierinių rankšluosčių ir kt.) privalo turėti ir nefasuotais maisto produktais prekiaujantys ar maistą gaminantys asmenys. Visi maistą tvarkantys (gaminantys, parduodantys, patiekiantys ir pan.) asmenys privalo dėvėti švarius darbo drabužius, būti pasitikrinę sveikatą ir išklausę higienos žinių kursą. Jų atsakomybė yra užtikrinti, kad prekybos ir maisto gaminimo vietos, prekybos vitrinos, stalai ir kiti paviršiai bei maisto gaminimo įrankiai būtų švarūs, kuo dažniau valomi, plaunami ir dezinfekuojami.

 

Rekomenduojama, kad maistą tvarkytų ir su klientais atsiskaitytų ne tas pats asmuo. Jei tokios galimybės nėra, su klientais atsiskaitęs maistą tvarkantis darbuotojas turėtų kaskart naudoti naujas vienkartines pirštines ar dezinfekuoti rankas.

 

Be to, maistą būtina laikyti gamintojo nurodytomis sąlygomis, apsaugoti nuo kritulių ar tiesioginių saulės spindulių, dulkių, prisilietimų ar kontakto su praeivių rūbais, rankinėmis ir pan. Todėl gaminimo ir pateikimo vietos turi būti įrengtos palapinėse, po skėčiais, laikinuose statiniuose ar pan., ant prekystalių išdėliotus maisto produktus rekomenduojama apsaugoti gaubtais ar pertvaromis. Ne mažiau svarbu pasirūpinti tinkamomis produktų pakavimo priemonėmis.

 

Nefasuotus maisto produktus, ypač kurių prieš vartojimą negalima nuplauti, ant prekystalių ar vitrinose reikia laikyti taip, kad jų neužterštų pro šalį praeinantys mugės lankytojai ar produktą besirenkantys pirkėjai, pavyzdžiui, naudojant pertvaras, gaubtus ir kt. Rekomenduojama produktų pavyzdžius (riestainius, rūkytus mėsos gaminius ir kt.) pateikti taip, kad jų negalėtų pasiekti mugės lankytojai, o jeigu tokios galimybės nėra – atsisakyti prekybos tokiais produktais.

 Maistui vežti skirtos transporto priemonės ir tara taip pat privalo būti švarios. Maisto produktai turi būti sudėti į dėžes, konteinerius, padėklus, kurie būtų pakelti nuo žemės. Nefasuoti maisto produktai turi būti sudėti į dangčiais uždengiamus konteinerius. Skirtingų rūšių maistą reikia laikyti atskiruose konteineriuose ar dėžėse. Jei maisto produktai yra greitai gendantys, transporto priemonėse ir prekybos vietoje turi būti veikiantys šaldymo įrenginiai (šaldymo vitrinos, šaldikliai) su reguliuojama temperatūra, prekeiviai turi stebėti, kokia temperatūra yra šaldymo įrenginiuose, ir užtikrinti, kad ji atitiktų reikalaujamą.

VMVT primena, kad norint prekiauti maistu Kaziuko mugėje privaloma turėti VMVT išduotą Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą (MTSPP) arba būti registruotiems VMVT.

ico-05.png